Nieuw klimaatsysteem Pride Mobility Enkhuizen

Nieuw klimaatsysteem Pride Mobility Enkhuizen

Pride Mobility Products is wereldleider in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van mobiliteitsproducten zoals scootmobielen, elektrische rolstoelen en sta-op-stoelen. Pride Mobility zet zich in om mensen met een mobiliteitsstoornis te ondersteunen een zo actief mogelijk leven te leiden door middel van hoogwaardige, innovatieve producten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amerika in Exeter, Pennsylvania met daarnaast vestigingen in Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nieuw-Zeeland, Verenigd Koninkrijk en Nederland(Enkhuizen).

Toonaangevende organisatie


In het bedrijfsgebouw van Pride Mobility aan De Zwaan in Enkhuizen werken dagelijks zo’n dertig mensen. Het gebouw bestaat uit een productieruimte (ruim 5800 m2) en een kantoorgedeelte (1150m2). Als innovatieve en toonaangevende organisatie is Pride Mobility er in de Enkhuizer vestiging veel aangelegen om de werknemers goed te kunnen laten functioneren in een aangenaam binnenklimaat. Het verouderde bronsysteem dat jaren voor de verwarming en de koeling in het gebouw had gezorgd, voldeed niet meer. En dus moest er worden geïnvesteerd in een nieuw klimaatsysteem.

Belang van werkklimaat


‘Desi  van de Reep, manager of operations in Enkhuizen, vertelt waarom werd gekozen voor NIAG als adviseur voor de installatie van het nieuwe klimaatsysteem. ‘Het belang van een goed werkklimaat is de laatste jaren in ons bedrijf steeds duidelijker geworden. We hebben ervoor gekozen om de installatie begeleiding van een nieuw systeem niet zelf te doen, maar over te laten aan een toonaangevend installatieadviesbureau zoals NIAG. Het gaat tenslotte om forse investeringen en van installatietechniek hebben wij weinig kaas gegeten. ‘Van NIAG hadden wij via relaties goede referenties ontvangen.’

Bestaande vloerverwarming geïntegreerd in nieuw ontwerp


Voor NIAG was de opdracht een mooie uitdaging .’Het was een bijzondere opdracht. Wij kijken altijd naar bestaande middelen en mogelijkheden, maar bij Pride Mobility waren we het er al snel over eens dat het bestaande bronsysteem niet meer te gebruiken was’, legt Peter de Jager projectmanager van NIAG uit. Wel is de bestaande vloerverwarming in de kantoren en productiehal weer geïntegreerd in het nieuwe ontwerp.

De uitdaging werd hoofdzakelijk veroorzaakt door moedertje natuur. Met name door de zon die vanuit verschillende posities het vierkante gebouw flink kon opwarmen, ook als het niet nodig was. In het bedrijf ontstonden hierdoor plaatselijk, forse temperatuurverschillen.

Beste resultaat


‘Om de verschillen beheersbaar te maken, hebben wij onderzocht en berekend dat voor de kantoren vloerverwarming/vloerkoeling in combinatie met plafondunits het beste resultaat gaf. Op die manier kan de temperatuur per gebruiker worden geregeld met een minimum van 17 en een maximum van 22 graden. ‘Prima voor kantoorwerk’, aldus Peter de Jager. Voor de productiehal wordt de bestaande vloerverwarming gebruikt, terwijl op de verdieping de bestaande stralingspanelen zijn hergebruikt.

Afgestemd op de gebruiker

Er werd een bronsysteem aangebracht op de parkeerplaats. In de technische ruimte werd een warmtepomp geplaatst met twee VRF-systemen op de bron. Met de vloerverwarming/koeling wordt een basistemperatuur gerealiseerd. Met het VRF systeem kunnen de verschillende ruimte extra worden gekoeld en verwarmd op basis van de wensen van de gebruiker.

Op de verdieping is een nieuwe verdeler aangebracht voor de vloerverwarming, op de zolder is een elektrische ketel geplaatst die de stralingspanelen van de hal voedt en tevens als noodvoorziening dient. De bestaande luchtbehandelingskast is geoptimaliseerd voor de nieuwe situatie. Alle kantoren zijn daarmee voorzien van nieuwe ventilatie, verwarming en koelsystemen. De opdrachtgever heeft zelf een pv-installatie laten aanbrengen, waarbij NIAG heeft geadviseerd m.b.t. de aanpassingen van de hoofdverdeelkast.

Puntjes op de i


De samenwerking met NIAG is Pride Mobility goed bevallen. Desi van de Reep: Ik heb goed en veel samengewerkt met Peter de Jager van NIAG. Ik kon veel zaken aan hem overlaten. In de coronatijd bijvoorbeeld hadden wij tijdens de installatiewerkzaamheden te maken met oponthoud door leveringsproblemen. Peter bleef daar scherp op en zette steeds de laatste puntjes op i. Zeker in het begin van de werkzaamheden loop je intern tegen allerlei ongemakken aan, maar dat is nauwelijks te voorkomen. Al met al zijn wij heel tevreden. Dat geldt ook voor onze werknemers, van hen ontvangen we nog steeds tevreden geluiden’, aldus Desi van de Reep.